به گزارش مشرق به نقل از روزنامه رای الیوم، عبدالباری عطوان سردبیر این روزنامه با اشاره به توافق حاصل از نشست اخیر آستانه و تغییر قواعد بازی در بحران سوریه از جمله به حاشیه رفتن ریاض و استانبول، نوشت بیشترین سود این تحولات متوجه دولت سوریه است.
در این میان «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در سفر روز چهارشنبه به آمریکا با تیلرسون همتای آمریکایی اش در واشنگتن دیدار می کند و مهمترین دستاورد دیپلماسی روسیه یا همان سند «آستانه4» ،معروف به چهار منطقه «کاهش تنش در سوریه» را ارائه خواهد کرد؛ سندی که از ضمانت سه گانه روسیه، ترکیه و ایران برخوردار است.
این سند گروه های سیاسی سوری که در خارج از این کشور در تبعید هستند، به حاشیه رانده و گروه های نظامی مسلح را که در صحنه سوریه حضور دارند، جایگزین آنان کرده و همچنین این گروههای مسلح را رو در روی گروه های «هیأت تحریر الشام» یا همان جبهه النصره سابق و گروه داعش که نام آنها در فهرست گروه های تروریستی درج شده، قرار داده است.
پرونده سوریه تحویل روسیه
دولت کنونی آمریکا پرونده سوریه را به طور کامل به مسکو تحویل داده و به آن اختیار کامل داده تا تعامل با آن را بر اساس مبارزه با گروه های تروریستی و نابودی نهایی آنان پیش از پایان سال جاری میلادی متمرکز کند.
در این میان لاوروف در مذاکراتش با همتای آمریکایی خود بر آینده یا به عبارتی بهتر بر مرحله بعد از توافقنامه اخیر آستانه و چگونگی مدیریت بحران سوریه تمرکز خواهد کرد.
محور هماهنگی روسیه و آمریکا در سوریه چیست؟
با توجه به این توضیحات می توان پیش بینی کرد که هماهنگی میان روسیه و آمریکا در آینده، بر دو مساله اساسی متمرکز خواهد بود:
نخست: ارائه حمایت کامل از گروه های مسلح حاضر در نشست اخیر آستانه در نبرد علیه گروههای تروریستی در مناطق چهارگانه کاهش تنش و اینکه ترکیه به عنوان حامی بزرگ این گروه ها، مسئولیت مدیریت این جنگ در استان های ادلب،حمص، حلب ودرعا را به عهده خواهد گرفت.
دوم: توافق و هماهنگی میان وزرای خارجه دو کشور بزرگ بر سر چگونگی و زمان ورود به نبرد آزادی «الرقه» به منظور نابودی داعش.
نکته مهمتر نیروهایی هستند که این ماموریت را به عهده خواهند گرفت که به احتمال زیاد نیروهای دموکراتیک سوریه خواهند بود که اکثریت آنها را کُردها تشکیل می دهند، زیرا این نیروها در تسلط بر شهر«الطبقه» در مجاورت الرقه و تحت پشتیبانی زمینی و هوایی آمریکایی موفق عمل کردند.
معامله روسیه و آمریکا در الرقه
در این میان باید توجه داشت که استقبال غیر علنی آمریکا از کنفرانس اخیر آستانه نشان می دهد، عملیات معامله میان دو قدرت بزرگ در خصوص اینکه مناطق امن چهار گانه به روسیه واگذار شود و در مقابل دست آمریکا و هم پیمانان کُرداش در الرقه باز بماند، صورت گرفته است.
دولت سوریه برنده معامله روسیه و آمریکا
به هر حال دولت سوریه برنده این معامله و سند آستانه است زیرا در درجه نخست نیروهای ضامن سند آستانه روسیه و ایران هستند که همپیمانان اصلی سوریه در منطقه و نیز در خاک سوریه به شمار می آیند و دومه اینکه ماموریت گروههای مسلح معارض در سوریه در هفته های آینده نه جنگ با ارتش سوریه بلکه در کنار آن بودن در جنگ با گروهها و سازمان های تروریستی است و این تحول بسیار بزرگی بوده و مساله ای است که هیچ کس تا سه ماه پیش توقع آن را نداشت و در شش سال بحران سوریه نیز هیچ کس آن را پیش بینی نمی کرد.
این روزها هیچ کس از مذاکرات ژنو یا هیأت های سوری سیاسی شرکت کننده در آن از جمله هیأت عالی مذاکرات که مقر آن ریاض است یا ائتلاف مخالفان سوری در خارج که مقر آن در شهر استانبول ترکیه است ،حرفی به زبان نمی آورد.
اکنون گروهها و هیأت های سیاسی معارض سوری به حاشیه رانده شدند و یکی پس از دیگری نوبت گروه های مسلح می رسد.
در این شرایط اگر همه چیز بر اساس سناریوی روسیه، ایران و ترکیه که در اتاق های بسته آستانه بر سر آن توافق شده، پیش برود، می توان متوجه شد که چرا آثار آسودگی خاطر در ولید المعلم وزیر خارجه سوریه در کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنب) در دمشق نمایان بود.
اکنون هر فردی تصور کند روسیه و آمریکا بر سر پرونده سوریه اختلاف دارند، در توهم به سر می برد.